36 милиона евро са задълженията на британския туроператор „Томас Кук” към българските хотелиери. Около 58 са българските хотели, които работят с британския туроператор.

Според изчисления на председателя на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов загубите за бранша могат да стигнат до 100 милиона лева.

Вторият по големина туроператор на Острова прекрати дейността си вчера. Спирането на работа означава, че с всеки един хотелиер ще се свърже синдик, който ще уточни вземанията на хотелиера и в зависимост от датата на възникване на това задължение, ще бъде и подредбата в листата на кредиторите.

Основният проблем според експертите е, че „Томас Кук” не е регистриран като туроператор според българското законодателство, което може да осуети плащанията към българските хотелиери и да доведе до фалити.

Снимка: btvnovinite.bg

„Много е странно, че няма такава фирма, независимо, че тази фирма днес щеше да е в тежко финансово състояние, ако не е получила плащанията си от чужбина, но за сметка на това, ние щяхме да имаме достатъчно голяма застраховка, която да покрие тази щета. Ако „Томас Кук” беше спазил българския закон, тогава ние щяхме да имаме негова фирма на територията на България и тя щеше да има застраховка в необходимия обем съгласно изкисванията на закона за туризма, така че да покрие задълженията на този туроператор за българските хотелиери.”, допълни Румен Драганов.

Според експерта има два варианта пред българските хотелиери: „Единият вариант е те да бъдат третирани като кредитори, ако в края на месеца бъде обявен фалит на фирмата. И втори вариант, когато фирмата бъде преструктурирана, новите собственици да поемат отговорността да се изплатят с всички доставчици, включително и хотелите в България.”

Представител на фирмата за България от 2014 г. е „Астрал Холидейз”.  Те обслужват само наземните услуги за туристите, които включват превоз от и до летището и допълнителни услуги като екскурзии, а самият туроператор сключвал сам договорите си с конкретните хотели там, съобщи за bTV Христо Галбачев – изпълнителен директор на „Астрал Холидейз”. По думите му в момента компанията отговаря за почивката на 6000 британски туристи у нас.

Подобна операция не е безпрецедентна за България. През 1987 г. след фалита на фирма „Томпсъм” огромен брой британски туристи по същия начин са извозени от страната ни, без да бъдат ощетени финансово.