Ако няма газ или не могат да го платят топлофикациите, няма как да има и отопление. Това каза за bTV председателят на Асоциацията на топлофикациите в България Кремен Георгиев.

Средното увеличение на цените на парното е 30% тази година, но тъй като цената на природния газ продължава да расте, единственият начин да бъде покрита тази разлика според експерта е да продължи да действа системата за компенсации, каквото е имало до май месец.

„Въпросът, че тя в момента от юни нататък не може да стартира, тъй като няма действащ парламент. Но ако това се случи в първите дни на формирането на парламента пак ще е нещо. През предишният период, когато бяха натрупани доста големи, недовзети приходи, имаше такива компенсации за цената на природния газ. Тя наистина не можа да покрие всичко и затова остана все пак недовзет приход в топлофикациите, който беше заложен в новите цени на тока основно“, допълни Кремен Георгиев.

През изминалия период топлофикациите бяха на ръба да се разплатят с „Булгаргаз“, добави Георгиев.

Невзетите суми са различни, каза той. Става въпрос за 20, 30, 40 млн. на дружество.

„И тук говорим за тези, които бяха натрупани, въпреки компенсациите до 1 юли и бяха заложени в цените от 1 юли. В момента консумацията на природен газ, предвид малкото производство на топлофикациите, е малка, но все пак идва отоплителен сезон, когато тази консумация скача около 6 пъти, тогава ще стане страшно. Не знаем към момента цените какви ще бъдат, лошото е, че прогнозата не е добра“, отбеляза Кремен Георгиев.

Той допълни, че се надяват да има компенсации, но това може да се случи само с работещ парламент.