Водопроводът, който трябваше да захрани Перник с вода от язовир „Белмекен“, все още не е готов. Премиерът даде на строителите един месец, за да довършат проекта.

Снимка: btvnovinite.bg

 

Помпената станция край Мало Бучино и в момента се строи. Прокопано е цялото трасе от 13 километра. Проблемът е, че тръбите се бавят и все още част от тях не са положени. Причината – идват от завод в Испания, който е поискал не 24 ч., а 48 ч.  изпитателен срок за качеството им.

По предварителни данни в следващите дни цялото трасе ще бъде готово, а на 10 март започнат и пробите за изпитание.  Скоростният строеж на водопровода започна в началото на февруари. Тогава премиерът Бойко Борисов изрази увереност, че 30 дни проектът ще бъде завършен.

Снимка: btvnovinite.bg

Доставката на тръбите и февруарските валежи са забавили строежа, посочи министърът на икономиката Емил Караниколов. „Много лесно е да се сложи срок, но когато започнеш да работиш, нещата са малко по-различни. Не сме се забавили, няма момент, в който на обекта тези хора да не са били тук и да не се е работило. Един месец са тук, сняг, студ, дъжд…“, допълни той.

Кметът на Перник Станислав Владимиров уточни, че заложеният от експертите срок е бил 45 дни. Строежът е подложил на пътни изпитания жителите на Големо Бучино – основният път беше блокиран и на хората им се налага да пътуват десетки километри повече по обходния маршрут.

Снимка: btvnovinite.bg

От Министерството на икономиката увериха, че след приключването на строежа, всички пътища в района ще бъдат асфалтирани наново. 

За проекта правителството отпусна над 27 млн. лв., но голяма част от парите ще бъдат спестени, заяви пред bTV икономическият министър.

Прогнозата е, че ако изпитанията на водопровода преминат без проблем, рилската вода ще потече при перничани в края на следващата седмица. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!