Министърът на околната среда и водите Нено Димов проведе днес работна среща с кмета на община Каварна Нина Ставрева и с представители на работните групи по казуса „Калиакра”.  Целта на срещата е продължаване на диалога и намиране на работещи решения по  възникналите проблеми  във връзка с решението на съда на ЕС по казуса, информират от екоминистерството.

За момента разговорите напредват и има сближаване на позициите, които през месец ноември министър Димов ще защитава в Брюксел, се посочва в съобщението.

Министърът изрази увереност, че позицията на страната ни ще бъде защитена в Брюксел.

Беше уточнено, че на този етап „Интегрирания план за управление на защитените зони“ е изваден от разговорите, поради факта, че той е силно неприемлив от местната общност.

Междувременно е приет нов подход за управление на зоните от „Натура 2000”, при който областните управители и кметовете да бъдат отговорни за изработването на интегрираните планове, съвместно с местните общности и защитавайки интересите на гражданите и опазването на околната среда, което е императив на ЕС. Това изисква законови промени, които ще се направят през 2018 г.

В началото на октомври МОСВ предостави поисканите от община Каварна и местната общност научни данни, с които разполага по „Натура 2000“. В момента експертите се запознават с тях и подготвят становище. След като община Каварна го получи, обществеността ще бъде информирана.

Бяха обсъдени и предстоящите заповеди за защитените зони, които трябва да влязат в сила, за да може да се изпълни решението на съда и да не се стигне до плащане на санкции.

Нено Димов увери, че е запознат с внесените от кмета на Каварна документи, с които плажът „Болата” да мине на управление и стопанисване от общината, и се надява това да стане факт в най-скоро време. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!