Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще настоява при изграждане на втори кабинков лифт в ски зоната над Банско да се забрани достъпът до нея с автомобили.

Той обяви това по време на едночасова сесия във фейсбук страницата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Министърът отговаря на въпроси на граждани за Национален парк „Пирин” чрез жива видеовръзка.

Според него ще има възможност само за строителството на ски лифтове, влекове и ски писти, но не и на хотели и ресторанти. Водохващания ще има само за да се задоволят питейни нужди, обясни Димов.

Според екологичните организации обаче, ако се изгражда втора кабинка в Банско, ще се стигне до строителсвото и на търговски обекти заради туристите и това ще нанесе щети на природата, а допълнителните мерки няма да проработят.

Тук може да проследите цяла дискусия:

Министърът каза, че в момента голяма част от туристите се качват в ски зоната с коли, което увеличава замърсяването в района.

„Разпоредил съм на ръководството на „Пирин” да прегледа пътя и щетите, които са нанесени от автомобилите”, каза Димов.

Той отбеляза, че допустимото строителство в рамките на парка е близо 48%, като в 45 на сто от разрешените зони е допустимо само изграждане на водохващане за питейни нужди.

„В 2% процента от територията в района над Банско е позволено строителство на ски съоръжения, подобно строителство е допустимо и на територията на 0,6% от парка над Добринище. 

Снимка: bTV

Снимка: bTV

Нено Димов обяви още, че към днешна дата в екоминистерството не е постъпило предложение за изграждане на втори лифт над Банско.

Той допълни, че утре му предстои да разговаря с концесионера на ски зоната.

Министърът подчерта, че в парка е позволена единствено санитарна сеч.

Утре протестите на природозащитниците продължават в цялата страна. По-рано през деня пък жители на Банско и региона получиха есемес, който ги призовава да излязат на протест в подкрепа на изграждането на втора кабинкова линия.

До момента в екоминистерството няма внесено инвестиционно намерение.