Няма опасност за хората, които са имали досег с палмовото масло по плажовете на Южното Черноморие. В момента се изготвя карта на преминалите кораби през нашите териториални води.

Според Инспекцията по околна среда и води, причинителят за замърсяването с бели топчета от палмово масло е източник в морето. От Морска администрация са категорични, че в пристанищата в Бургас и Варна не е разтоварван подобен товар.

Проверяват се пристанищата в Румъния и всички кораби, преминали през наши териториални води, както и теченията, които могат да разнесат товара. Целта е да бъде съставен акт на нарушителя. Със сигурност обаче няма опасност за здравето на хората, които са били на плажа по време на замърсяването.

„Няма какво да се притесняват гражданите и почиващите. Палмовото масло е абсолютно безвредно. Палмотиновата киселина, която се съдържа в него, тя се влага в хранителни продукти, в маргарин, сирене и така нататък. То е абсолютно безвредно за гражданите и почиващите”, обясни Елица Карагьозова, говорител на РЗИ-Бургас.