Стотици тонове балирани отпадъци са разтоварени в навечерието на коледните празници на пристанище Варна. Снимки в социалните мрежи предизвикаха възмущение сред  природозащитниците.

На 21 декември на пристанище Варна – Запад от Великобритания пристигат два кораба със стотици бали преработени отпадъци. Товарът се изнася с камиони и влакове. За пристанището това е стандартен товар като всички други.

Снимка: btvnovinite.bgСпоред управата на пристанището това не са боклуци, а твърдо гориво за нуждите на получателя. Товарът е за два от циментовите заводи у нас. Законодателството ги задължава да използват като гориво преработени неорганични отпадъци, за да намалят парниковите емисии.

„Ние заменяме традиционните горива като въглища с алтернативни горива, произведени от твърди битови отпадъци. В България за съжаление няма достатъчен брой инсталации, които да произвеждат този тип гориво”, коментира Ивайла Василева,мениджър "Устойчиво развитие" в циментов завод Девня.

Снимка: btvnovinite.bg


Проверка на РИОСВ не откри нарушения в превоза. За екоорганизации обаче вносът и изгарянето на отпадъци от чужбина не са природосъобразни.

„При самото оползотворяване на този тип горива, освен стриктния емисионен контрол не се образуват остатъчни материали като пепели, които да замърсяват околната среда”, допълниха от управата на завода в Девня.

През 2017 г. на българските черноморски пристанища са разтоварени около 50 хил тона модифицирани отпадъци, показа справка на bTV в екоминистерството.