Здравният министър Кирил Ананиев обеща в най-бързи срокове да бъде проверен случая със спешния медик д-р Стамов, който почина след като бе заразен с коронавирус. Проверката идва ден след като в ефира на bTV излъчихме откъси от записи на негови разговори с приятеля му д-р Робърт Михов.

Записите повдигнаха няколко въпроса - защо спешният екип не е бил с пълния комплект защитна екипировка на адреса, на който се предполага, че д-р Стамов се е заразил; защо когато д-р Стамов се е почувствал зле и е поискал линейка, такава не му е изпратена.

Пред bTV говорят колегите му, с които се е отзовал на адреса. Парамедикът и шофьорът са с отрицателни PCR тестове. Днес им беше направен още един, чийто резултат се чака.

Парамедикът Явор Никифоров и шофьорът на линейката Ивайло Владимиров са хората, с които д-р Стамов е посетил адреса, където се предполага, че се е заразил с коронавируса.

Казват, че информацията е била за пациент с 5 стента, задух, сърцебиене и температура 36,8 градуса. Тъй като не е имало съмнения за COVID-19, екипът не е бил с пълната защитна екипировка.

„Отвсякъде пациентът изглеждаше кардиологичен. Заварихме пациент с очевидно прогресиращо респираторно заболяване, който след снемане на анамнезата ни наведе на мисълта и започнахме да подозираме коронавирус", обясни парамедикът Явор Никифоров.

Мъжът е приет във ВМА, където почива. На 21 юни от там информират Спешната помощ, че е бил с COVID -19, а оттам организират тестване на екипа в столичното РЗИ - на следващия ден в 8 ч. сутринта. Няколко часа по-рано обаче д-р Стамов е поискал линейка да го закара до болница - и за тест, и за снимка на белия дроб, твърдят от Спешна помощ.

„Че доктор Стамов не иска линейка, защото е в тежко състояние и не иска хоспитализация, а иска линейка, която да му помогне да стигне до лечебното заведение, където просто да му направят снимка", обясни говорителят на ЦСМП Катя Сунгарска.

"Чакам колегата да ме закара. Ще му дам 20 лева. Отказаха ми колегите ми, линейка да ме закара до там с температура и с всякаква симптоматика", казва в записа д-р Стамов.

Ивайло Владимиров е колегата, на когото д-р Стамов предлага парите да го закара с неговия автомобил до РЗИ.

"Обади ми се сутринта и каза, че са му отказали линейка да му изпратят и дали може да го взема аз, за да не хваща таксита. Предложи ми 20 лева, които отказах, колеги сме все пак. И така и стана - сутринта го взех, закарах го в РЗИ, и после си го върнах вкъщи", обясни шофьорът в Спешна помощ Ивайло Владимиров. 

– А той не поиска ли да го закарате в болница да си направи снимка?
– Не, не ми каза нищо такова, оставих си го в тях.
– В какво състояние беше?
– Не беше в добро състояние, трудно дишаше, зачервен беше, температура каза, че имал.

Така спешният екип пристигнал в РЗИ за PCR тест с личен транспорт, с който се и прибрал у дома. Здравният министър назначи проверка по случая.

bTV поиска записа от подаването на сигнала за пациента, от който се предполага, че се е заразил д-р Стамов, но от Спешната помощ отказаха да ни го предоставят с аргумент, че тече проверка, а и той съдържа лична информация.

Колегите му разказаха, че докато той си е бил у дома, се е лекувал дистанционно от приятеля му д-р Михов, който работи в Англия и който ни предостави записите от разговорите им.

Пред нас д-р Михов обясни, че д-р Стамов е поискал консултацията му като човек, на който вярва, и че такава консултация е поискал и от лекари в България преди сам да реши какви лекарства да пие.

По време на пандемията екипите на Спешна помощ в София са същият брой какъвто са били и преди нея.