Вицепремиерът и министър на външните работи на България Екатерина Захариева нарече напълно неприемлива присъдата на руския опозиционер Алексей Навални.

Московският съд постанови за Навални ефективна присъда от три години и половина. Taка oпозиционният политик отива зад решетките

„Решението за затвор за Навални, след като е бил лекуван в чужбина след опит за отравяне, е напълно неприемливо. Призоваваме решенията на Европейския съд по правата на човека да бъдат спазени, правото на справедлив процес е основно човешко право, което е неоспоримо“, написа в "Туитър" външният ни министър Екатерина Захариева.

Реакции за присъдата дойдоха и от европейските институции.

"Осъждам наказанието, наложено на Алексей Навални. Призовавам Русия да се съобрази с международните си ангажименти и незабавно и безусловно да го освободи.", написа Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

Коментар в "Туирът" направи и държавният секретар на Съединените щати.

"Съединените щати са дълбоко обезпокоени от действията на Русия срещу Алексей Навални. Отново настояваме за неговото незабавно и безусловно освобождаване, както и за освобождаването на всички незаконно задържани заради упражняване на правата си", коментира Антъни Блинкен.

Близки до критика на Кремъл веднага призоваха за протести. Повече от 300 души бяха арестувани.

Предстои обжалване на решението.