Министърът на външните работи Екатерина Захариева призова за по-голяма активност на ЕС в Африка по време на дебат в Съвета "Външни работи" в Брюксел.

Отношенията Европейски съюз - Африка и ролята на ЕС в защитата и насърчаването на правата на човека в глобален план бяха основните теми в дневния ред на Съвета, съобщи дирекция "Пресцентър" на МВнР.

"Посетих през ноември няколко африкански страни и мога да Ви уверя, че те искат да видят повече Европа - повече инвестиции, повече икономика, но искат да го направим заедно", заяви Екатерина Захариева.

Тя отбеляза, че Африка предлага много икономически и търговски възможности, но в същото време е източник и на предизвикателства по отношение на сигурността и нелегалната миграция.

"Трябва да бъдем по-активни в Африка, но не само като напътстваме страните и им четем лекции, а и като ги подкрепяме и вдъхновяваме в реформите на принципа "повече срещу повече", подчерта българският вицепремиер.

По думите й Европейският съюз трябва да се фокусира повече и върху правата на жените и развитието на младежта в Африка, като съдейства за засилване присъствието на жените не само в икономиката, но и в политиката.

По време на съвета външните министри от ЕС приветстваха засиления фокус на новата Европейска комисия върху Африка и обмениха идеи по подготовката на нова Всеобхватна стратегия на ЕС за Африка и предстоящите през 2020 г. министерска среща и Среща на върха ЕС-Африкански съюз.

Те оцениха също, че запазващите се рискове пред стабилността и развитието на Африка и необходимостта от ефективно отстояване на ценностите и интересите на ЕС, налагат допълнително засилване на интегрирания подход на ЕС и насърчаване на поемането на повече отговорност от страна на африканските партньори в справянето с предизвикателствата.

В навечерието на 10 декември - международен Ден на правата на човека, министрите изразиха загриженост от тревожната глобална тенденция на спад в защитата на правата на човека и основните свободи и обсъдиха ситуацията в различни части на света.

С оглед засилване ефективността на действията на ЕС в тази област министрите взеха политическо решение да се работи за създаване на нов Глобален санкционен режим по правата на човека. Днешната дискусия ще бъде отчетена при подготовката на новия План за действие на ЕС по правата на човека и демокрацията за 2020-2024 г. 

Преди този последен за годината Съвет "Външни работи" Екатерина Захариева участва и в неформална работна закуска на външни министри от ЕС с министрите на външните работи на Република Албания Гент Цакай и на Република Северна Македония Никола Димитров, посветена на процеса на евроинтеграция на двете страни.

"Дискусията е много навременна. Започването на преговори с Албания и Република Северна Македония не бива да се отлага. Преговорите с нашите близки съседи от Западните Балкани и обсъждането на нова методология по разширяването на Съюза могат да вървят паралелно", каза външният ни министър.

Тя подчерта значението по пътя към еврочленството на реформите в страните кандидатки, на добросъседските отношения и изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония.