Правителството не е обещавало военна помощ на Кюрдистан, нито признание на референдум за обявяването му за автономна област. Това обяви на въпрос на bTV министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Журналистката Елена Йончева, която е депутат от БСП в момента, обяви в предаването „Тази сутрин”, че премиерът Бойко Борисов е имал среща с президента на иракски Кюрдистан Масуд Барзани, за която у нас се е разбрало от публикации в кюрдските медии.

По думите й в тези медии е публикувана информация, че България ще предостави военна помощ и са водени разговори за признаване на референдума за независимост на Кюрдистан.

Не е проблем провеждането на тази среща, но трябва да се знае какво е договорено, уточни тя.

"Не знам БСП откъде ги твърдят тези неща, ние сме съюзник в НАТО. Знаете как се взимат решения в глобалната коалиция, така че БСП какво твърдят – попитайте тях. Това са неща „казал – рекъл“, така че е неоснователно. Това е част от обиколка, която Барзани прави в региона, не е обсъждано признаване на референдума, говорено е главно за борбата с тероризма”, обяви Захариева.

У нас Масуд Барзани се е срещнал с председателя на парламента Димитър Главчев, с министъра на икономиката Емил Караниколов и на туризма Николина Ангелкова.

Захариева и министърът на отбраната Красимир Каракачанов не са присъствали на разговорите.