„Действително, досието на Юлия Кръстева е прочиствано и преномерирано”, каза журналистът Екатерина Бончева, която участва в Комисията по досиетата.

Преди дни най-младият професор във Франция, лингвист, философ и психоаналитик Юлия Кръстева беше осветлена като агент на Държавна сигурност с името Сабина. Кръстева категорично заяви, че не е сътрудничела на ДС и твърди, че някой иска да ѝ навреди.

„Защо сега извадихме тези документи – защото ние по закон и последователно проверяваме тези, които трябва да бъдат проверени. Дойде и времето на литературните издания”, поясни Бончева.

Тя поясни, че досието на Кръстева не е по-различно от други документи на ДС. „Защо никой не се възбуди така като отворихме досието на Георги Първанов? Това се случва сега, защото това е авторитетен човек, който има европейски позиции. Когато се окаже, че подобен човек е имал контакт със службите, това звучи изключително болезнено”, коментира още Бончева.

„Ние произведохме от българските ченгета едни джентълмени по-големи от американските режисьори”, коментира темата Миглена Николчина, която е преподавател в Софийския университет и литературен критик.

„Ние хванахме процеса откъм грешната страна. От страната на тези, които бяха изнудвани. Ние хванахме цялото прочистване откъм грешната страна”, коментира още тя.

Според Николчина е абсурдно да се доказва каквото и да било с липсващи документи от дадено досие.

„Проф. Николчина постави един много сериозен въпрос – как да разграничим хората, които са били съпричастни към Държавна сигурност? Едни са били под заплаха за живота си и този на техните близки. Други са били поради меркантилни причини. Трети са го правели заради кариерно развитие, но тези мотиви са толкова многообразни, колкото е многообразен живота”, коментира Бончева.

Депутатът Тома Биков коментира, че има едно непрестанно желание да се издават някакви морални оценки за един или друг човек.

„Има далеч по-интересни досиета от това на Юлия Кръстева. Целта на комисията е да бъде отворена тази информация, тя да бъде предоставена за анализ на всички. Комисията би могла да даде един по-цялостен поглед как работи този репресивен апарат”, коментира Биков.

„Държавна сигурност е инструмент, тя не е в центъра. Центърът е ЦК на БКП, там се раздават задачите – в ДС тези задачи се изпълняват. Единствената функция на ДС е да запази властта на БКП”, допълни още Биков.

„Юлия Кръстева има голям шанс да помогне не само на себе си, но и на целия този процес. Нека разкаже какво се е случило, защото няма съмнение, че тя е имала контакти с ДС. Защо не се опита да осъди хората, които са създали тези документи? Това ще бъде началото на един процес, който ще тръгне в друга посока. Аз ще поздравя всеки, който се опита да осъди вербовчика или оперативния работник”, коментира още Екатерина Бончева.