Европейската комисия ще забрани продажбата на микропластмаса и продукти, които умишлено освобождават синтетични полимерни частици по време на употреба, посочват от ЕК.

Новите правила, които се въвеждат с промени в европейския регламент за химикалите (REACH), трябва да помогнат за предотвратяване на изпускането на около половин милион тона микропластмаса в околната среда.

От ЕК посочват, че около 42 000 тона микропластмаси, умишлено добавени към продукти, се освобождават в околната среда в ЕС всяка година. 

Най-често използваните изделия от този вид са козметичните средства, почистващите препарати и материали за пълнене на изкуствени спортни настилки.

В обхвата на ограничението не попадат продукти, в които микропластмасата не е добавена съзнателно, а се намира в естественото им състояние.

Най-големият източник на микропластмаси са спортните настилки. Те представляват 42% от продуктите на европейския пазар. Предвижда се те да бъдат ограничени осем години след влизане в сила на забраната.

В козметичната индустрия забрана ще има само за влагането на микроперли, използвани в препарати за ексфолиране, както и прахообразният брокат от пластмаса. 

Лекарствата и фармацевтичните продукти не са включени в забраната, тъй като вече са регулирани по друго европейско законодателство.