Европейската комисия ще приеме три директиви във връзка с решаването на проблема с двойния стандарт при храните. Те трябва да влязат в сила до средата на следващата година. Това стана ясно на днешния форум на високо равнище по темата.

Политиците, участващи във форума бяха единодушни, че двойният стандарт при храните поставя 100 милиона души от Централна и Източна Европа в дискриминационни условия.

Това е абсурдно и обидно, каза министърът по европредседателството Лиляна Павлова.

Страни-членки приеха с консенсус декларация да се прекрати двойният стандарт при храните.

„Производителите трябва да чувстват, че са подложени на натиск и напрежение от всички възможни страни”, заяви Вера Йоурова, еврокомисар по правосъдие, потребители и равенство на половете.

Премиерът Борисов се закани да нахрани лидерите на Европейския съюз с храни от хипермаркетите в България по време на срещата на върха в средата на май.

„Навремето в казармата, по времето на комунизма, когато мъжете служехме задължително в казарма, имаше един надпис над казармата: „Службата е тежка, но за сметка на това – продължителна”. Сега може да сложим –„Храните са вредни, но за сметка на това по-скъпи”, коментира премиерът Борисов.

Той се възмути и от двойния стандарт в бебешките храни.

„Кой умник каза, че българското бебе обича по-малко мляко и обича палмово масло? И постави 100 милиона души да се чувстват като аборигени”, попита Бойко Борисов.

Омбудсманът Мая Манолова настоява за единен контролен орган, който да следи за качеството на храните. Това обаче едва ли ще се случи, стана ясно от думите на еврокомиср Йоурова.