Как да бъде решен проблемът с двойния стандарт на храните! Вариантите търси международен форум на високо равнище по темата в рамките на българското европредседателстото.

Двойните стандарти при храните накараха 100 млн. души да се чувстват като аборигени, коментира на форума българският премиер Бойко Борисов.

"Бих се срамувал много, ако бях на мястото на тези вериги и производители. Страшно обидно звучи… Едно време в казармата пишеше: "Службата е тежка, но за сметка на това продължителна". Сега можем да сложим – "Храните са вредни, но за сметка на това по-скъпи", коментира Борисов. 

Той се закани да нахрани лидерите на Европейския съюз на срещата на върха на 16 и 17 май с храни от хипермаркетите в България.

"Дал съм разпореждане и на 16-17 май това, което ядат българите, ще го дам на моите колеги, да видим как ще го оценят. Дали ще я хапват с удоволствие, така както българите? Дали е нормално да търсиш като през комунизма връзки да си направиш от истинския ЕС храни за децата. Както Вера (Вера Йоурова, еврокомисарят по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността, бел. ред.) каза, че е баба, така и аз съм дядо. Не очаквах, че до там могат да са се развили нещата във времето", заяви Борисов.

Омбудсманът Мая Манолова пък предлага създаването на единен европейски орган, който да следи за разминавания и нарушение в стандартите на храните.

"Предлагам единен европейски орган, ОЛАФ за хранителните измами, който да следи за нарушенията и жестоко да наказва нарушителите. Предлагам също така седалището на този орган, на този ОЛАФ при храните, да бъде в София, защото България е една от най-засегнатите", каза в предаването „Тази сутрин” Манолова.

Тя ще настоява също за промяна в европейското законодателство – в директивата за нелоялните търговски практики да бъде изрично забранено предлагането на продукти под една и съща марка с различни съставки.

С нашето законодателство не диктуваме нито цените, нито вкуса, каза на форума Вера Йоурова, европейският комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете.

"Не можем да уеднаквим вкусовете. Говорим за търговските марки. Националните продукти не ги коментираме и засягаме, те са друг въпрос. В свободен пазар сме и не можем да диктуваме цени. Мисля, че това е правилният подход", коментира тя. 

По отношение на единния контролен орган, който предлага омбудсманът Мая Манолова, тя посочи, че държат на единното сътрудничество между организациите за защита на потребителите в различните държави.

Не мисля, че трябва да има допълнителна институция, която да се занимава с това, уточни Йоурова.