Следващата седмица Европейската комисия започва проверка на българския енергиен сектор, съобщи правителствената пресслужба. Днес в Министерския съвет и в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е получено потвърждението от ЕК.

Експертите ще бъдат ръководени от представители на Генерална дирекция „Енергетика“ на ЕК.

За да се идентифицират най-важните проблеми в сектора специалистите ще прегледат законодателната рамка и структурните компоненти на българския енергиен бранш.

В хода на проучването експертите ще се срещат с екипите на МИЕТ, ДКЕВР и мениджъри на големи дружества от енергийния сектор.

От икономическото министерсвто посочиха и оключовите теми, които ще са фокус на проверката: правомощията и независимостта на националния регулатор; БЕХ и ролята му на българския енергиен пазар; структурата и дейността на националния електроенергиен пазар; структурата и дейността на националния газов пазар, като се има предвид диверсификацията и спецификите на производството на газ; механизмите на ценообразуване в енергетиката.

Изпращането на екип от дирекция „Енергетика” на ЕК беше договорено при посещението на министър-председателя Марин Райков, вицепремиера Екатерина Захариева и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев в Брюксел.