Въпросът за борбата с корупцията е неделима част от работата ни с България и от процеса по механизма за сътрудничество и проверка. Това заяви днес на пресконференция говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА.

Той отговори на въпрос, свързан с наложеното от президента Румен Радев вето на закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.

В последния доклад от ноември миналата година по механизма ЕК отново призова България да ускори борбата с корупцията, отправихме много ясни препоръки, добави говорителят. Законодателният процес по този въпрос е в ход, ще проследим приетите промени в законодателството. След това ще оценим напредъка към края на годината. Постоянно работим с българското правителство по въпроса за борбата с корупцията, посочи представителят на комисията.

Работим тясно с българското правителство по подготовката на председателството на Съвета на ЕС.

На 8 ноември българското правителство посети ЕК и председателят на комисията Жан-Клод Юнкер изрази задоволство от подготовката. Еврокомисарите ще пътуват следващата седмица до София за официалното откриване на председателството, отбеляза говорителят.