Европейската комисия изрази очакване в България трайно да бъдат произнасяни окончателни присъди за корупция на високо равнище. Страната ни трябва да завърши прилагането на препоръките на ЕК в доклада по механизма за сътрудничество и проверка от 2019 г., заяви говорителят на комисията Кристиан Виганд.

„Важно е събитията в страната да не водят до отстъпление от постигнатия напредък в областта на законността“, добави той на пресконференция в отговор на въпроси, свързани с решението на САЩ вчера да наложат санкции на няколко български граждани.

Виганд обобщи, че остава още работа за вършене по повод изпълнението на препоръките на комисията.

Той отбеляза, че една от препоръките бе да се взаимодейства със Съвета на Европа за преодоляване на недостатъците в българското законодателство срещу корупцията и за ефективно разследване на престъпленията.

По думите му ЕК следи събитията у нас и те ще бъдат отразени в очаквания през юли доклад за върховенството на закона.

Съединените щати санкционират, а ЕС не прави нищо, коментира електронното издание „Политико“.

„Необичайно мащабният ход на Америка поставя в неудобно положение ЕС, защото демонстрира неспособността на блока да контролира собствения си заден двор за множество корупционни скандали, често свързани с еврофондове, които се оказват в ръцете на българската мафия и на мощни олигарси“, пише изданието.

„Съединените щати разчистват българската мафия“, коментира информационният сайт Еурактив.
„Вашингтон е в правото си да налага санкции, Европейският съюз не възнамерява да предприеме ответни действия“ е акцентът Евронюз. 

С позиция относно борбата с корупцията излязоха и първите дипломати от страните от Г-7. „Корупцията е предизвикателство за всички държави. Нейните ефекти се усещат на местно, национално и глобално ниво и е наше основна и обща отговорност да предприемем действия. Ние, Г-7, отстояваме принципите на отвореното общество, на силно гражданско общество и свободни медии. Решаващи фактори за превенция и борба с корупцията“, казват дипломатите.

Г-7 ще обяви общите мерки за борба с корупцията на министерска среща през септември в Лондон.