Еврокомисията ще спира междинни плащания по оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж”. Това заяви служебният министър на образованието Николай Денков. Причината - управлението на предшественика му Меглена Кунева.

Преди седмица Денков съобщи за нередности в изпълнението на програмата и забавяне в плащанията.

Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж" е основен инструмент за финансиране.

Програмата е на стойност 1.3 млрд. лева. Сключените договори до момента са 116 на обща стойност 324 милиона лева. От тях са изплатени 39 милиона лева. Одитът на ЕК е открил нередности по осем проекта на обща стойност 180 милиона лева.

Според Еврокомисията нередностите са заради липса на ясно разделени организационни и контролни функции между звеното, което отпуска средства по програмата; звената, които получават пари по проекти, и звеното, което проверява изпълнението на проектите. Заради това нередностите водят и спиране на междинните плащания.

Замразяването на средствата означава, че одобрените кандидати по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж" ще получават договореното финансиране от държавата.

При установени нередности тежестта пада върху държавния бюджет.

С други думи, ако България поиска да й бъдат изплатени средства, които са изразходвани по оперативната програма, за момента ЕК няма да ги възстанови. Но ако ние отстраним проблемите в сравнително кратък срок, то тогава тези заявени плащания ще бъдат извършени без да има препятствия, с изключение на това, че ще бъдат наложени финансови корекции.

Ключов момент, който е и причината за проверката на Европейската комисия е решение на предишния министър на образованието Меглена Кунева. Служебният министър, който беше и нейн заместник, съобщи, че през юли миналата година изземва функциите на ръководител на управляващия орган, тоест прекратява разделението на властите и влиза в противоречие с европейския регламент.

Това е периодът, в който България нарушава изискванията на Еврокомисията, както и приетите системи за управление и контрол на Оперативната програма.

По думите му Кунева нееднократно е предупреждавана както в разговори, така и писмено.

Според бившия министър на образованието спрени пари няма, а самата тя е спирала проекти заради съмнения за злоупотреби със средства и е сезирала прокуратурата и ДАНС.

От просветното министерство ще предложат на Брюксел създаването на държавна агенция, подчинена на премиера, с която да върнат доверието на Европейската комисия.

Министърът добави, че забележките на ЕК по никакъв начин не засягат съдържанието и структура на оперативната програма. „Докладът се отнася за начина, по който МОН управлява дейностите по програмите”, каза още Денков.

Служебният вицепремиер по еврофондовете Малина Крумова заяви, че писмото и докладът са в резултат на превантивен одит. „Това е нова процедура за ЕК, която има за цел да идентифицира системни пропуски. Това са пропуски в процедурите по управлението на програмата. Одитът идва навреме, тъй като ни дава възможност да отстраним пропуските”, подчерта Крумова.