ЕК е взела решение, с което ще иска от Съда на ЕС налагане на финансови санкции за нерекултивираните общински депа за отпадъци. Това става ясно от писмо, изпратено от Комисията до България, съобщават от пресцентъра на екоминистерството.

Срещу България има постановено решение на Съда на ЕС от юли 2015 г., с което страната е осъдена за това, че не е закрила старите общински депа, които не отговарят на европейското законодателство. Страната е осъдена за 113 депа за битови отпадъци, защото не са закрити до юли 2009 г. и продължават да се експлоатират към онзи момент.

Съгласно поетите ангажименти от България към ЕК след първото решение на Съда всички 113 депа са с преустановена експлоатация към 2017 г., но до 31 декември 2020 г. е следвало да бъдат рекултивирани. Към момента, шест години след осъдителното решение на Съда на ЕС, все още общините не са рекултивирали 43 депа за неопасни отпадъци.

Финансиране за извършване на този процес е осигурен от ПУДООС и ОПОС. От екоминистерството ще изпратят писма до кметовете на тези общини, които все още не са изпълнили ангажиментите съгласно съдебното решение, да приключат рекултивацията до края на месец юли.

В случай че това не бъде направено от общините, те ще бъдат отнесени към Съда на Европейския съюз за налагане на финансови санкции, съобщават от министерството на околната среда, като отбелязват, че санкциите са както еднократни, така и дневни в изключително големи размери, отчитайки практиката на Съда на ЕС до момента.

Общините, включени в писмото на ЕК са: Велико Търново, Самоков, Трън, Казанлък, Роман, Брезник, Пордим, Чирпан, Гълъбово, Трекляно, Белоградчик, Гулянци, Костенец, Невестино (депо 1), Невестино (депо 2), Павликени, Полски Тръмбеш, Земен, Братово, Батак, Димово, Велинград, Копривщица, Елена, Стара Загора, Никопол, Пирдоп, Рила, Сапарева Баня, Плевен, Бобошево, Белово, Кочериново, Чупрене, Радомир, Каменар, Бяла (Варна), Трявна, Перник, Дупница и депата в селата Вишеград (Кърджали), Звездец и Граматиково.