Проверка на ДАНС е в ход във Варна заради дейностите по третирането на отпадъци в морската ни столица. Местната власт организира извънреден брифинг, за да обясни ситуацията.

На 26 май е изтекъл 10-годишният договор на Община Варна със завода за боклук в с. Езерово. Междувременно нито един кандидат не се е явил на обявената от Общината обществена поръчка за нов 10-годишен контракт, в която цената за тон е била по-ниска от досега заплащаната, обясни Милена Недялкова от отдел „Контрол и опазване чистотата на обществените територии“.

В пресконференцията взе участие и кметът на община Аксаково на чиято територия се намира депото за отпадъци в село Въглен. Кметът Иван Портних посочи, че ако до утре, когато изтича срокът за пряко договаряне не се яви желаещ да третира отпадъците на Варна, общината ще обяви нова процедура. „Дотогава отпадъците на града се депонират в село Въглен, като искам да успокоя хората, че там има достатъчно капацитет“, категоричен бе кметът.

Снимка: bTV

Той призна за проверката в общината, информация за която се появи по-рано през деня в онлайн медии: „Проверки имаме много, всеки ден. Има и такава проверка“.

Портних беше категоричен: „Във Варна криза с боклука няма“.

По материали от Фокус, БНР и Дарик Радио