Работа на България е да следи къде отиват парите от дерогацията. Това стана ясно днес, след като bTV потърси позицията на Европейската комисия (ЕК) по темата с международния доклад за злоупотребите от страна на „Лукойл“.

ЕК уточни официалните факти. На първо място България е получила отсрочка от забраната за внос на руски петрол до края на следващата година. Причината – да се гарантират доставките за „вътрешния пазар“. Дерогацията е гласувана единодушно от държавите членки.

Второ – България има право да изнася „ограничен“ брой рафинирани продукти към трети страни, тъй като няма къде да ги складира и това са т.нар. „екологични причини“.

Извън фактите обаче, остават неясни няколко въпроса. Кой печели от тази дерогация за България - българският вътрешен пазар, заради когото е получена, или Русия? И за колко пари става въпрос?

„Относно информациите в медиите, нямам конкретни числа, които да ви посоча. Виждаме изнесените данни, следим ги, но нямам официални данни към днешна дата. Самите държави членки трябва да прилагат санкциите – тяхна отговорност е да не се заобикалят“, посочи Даниел Фери, един от говорителите на ЕК.

bTV попита и дали Брюксел възнамерява да промени дерогацията, ако вижда възможни врати за нарушения. Говорителят на ЕК каза, че при следващия пакет санкции много ще се внимава за възможни нарушения, но отказа да коментира евентуална промяна на дерогацията за страната ни под предлог, че от Брюксел не изтича предварителна информация за бъдещи санкции, докато те не бъдат официално приети.