Заразените с COVID от дома за хора с деменция в добричкото село Опанец са изписани от болница и са в добро състояние. Някои от тях бяха заразени след имунизация с две дози от ваксината. Затова имунолози припомнят, че ваксините не дават пълна защита срещу вируса.

Щом попадне в организма, целта на ваксината е да стимулира имунна реакция. В идеалния случай тя трябва да ни предпази от заразяване с вируса.

"Тук трябва да обърнем внимание, че имунната система не може да каже на вируса - не влизай в организма. Всъщност вирусът навлиза в организма, където обаче го посреща имунната система и го неутрализира", обяснява д-р Лина Великова – имунолог.

Според нея ефективността на ваксината е да ни предпази, да намали риска от заразяване, но риск от заразяване винаги съществува, докато вируса все още циркулира сред нас.

Ако дадена ваксина не спира размножаването на вируса, а само неутрализира тежките последици от болестта, теоретично това означава, че ваксинираните продължават да са преносители на вируса.

"По време на самите клинични проучвания те не са били структурирани така, че да дадат конкретно отговор и на този въпрос. Но дяволът не е толкова черен, защото например предварителните проучвания с ваксини при животните, при макаци например, са показали, че определено намалява това предаване", уточнява вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

Оптимална защита от ваксината можем да получим до 3 седмици след втората доза. Това е и сред обясненията защо възрастни от дома за хора с деменция край Добрич се оказаха позитивни, въпреки имунизацията.

"Тук се касае за ненапълно постигнат имунитет. Вероятно тези пациенти са били изложени на заразяване с вируса и нека все пак да не забравяме, че само трима от тях са били хоспитализирани . И то с не много тежка форма на COVID", обяснява д-р Лина Великова. 

Така за  момента спазването на мерките и ваксината са единственият печеливш ход срещу епидемията - категорични са специалистите.