България тревожно изостава с диагностицирането на хепатит Б и C. Едва един от 10 инфектирани знаят, че са носители на опасния вирус, показват данни на Лекарския съюз.

Изоставаме и с лечението - едва 1% от заразените се лекуват. У нас с хепатит Бе са над 220 хиляди души. Лечението струва до 330 лева на месец. Още 87 хиляди имат хепатит C. Опаковка от медикамента, който ги лекува, струва около 24 хиляди лева. 

Преди 18 години Пенчо Панайотов по случайност разбира, че страда от хепатит B - след изследване на чернодробни ензими, направено без повод и при липса на симптоми.

„Никога не съм боледувал, не съм лежал в болници, нямам счупвания, интервенции“, каза Пенчо Панайотов.

Лекува се години. Днес вирусът вече не се открива в кръвта му.

„Всеки човек трябва да си прави чернодробни изследвнаия - защото симптоми няма! Аз съм бил с високи лоши показатели и никога не съм усетил никакъв проблем“, допълни Пенчо Панайотов.

Хората с хепатит B, които се лекуват, не могат да заразяват и не се влошават. А лечението на вируса от тип C е успешно в 95% от случаите.

„И двата хепатита, ако не се лекуват, могат да доведат до цироза и рак на черния дроб. Скринингът страда. Той не е само в България, а в целия свят. Ние бяхме решили, че до 2030 г. хепатитът ще изчезне, но никой не си направи сметка, че ще дойде COVID“, отбеляза доц. Радин Цонев.


България изостава от глобалните цели за елиминиране на хепатит C и според Световната здравна организация.

„Все още имаме ограничения, свързани с финансови причини, но ние ще продължим да настояваме да вървим в посока към профилактика“, заяви Иван Маджаров от БЛС.

Пациентски организации настояват лечението на хепатит Б и C да се покрива от държавата, а не от касата.

„При ХИВ се лекува всеки здравнонеосигурен пациент. Ползата да се лекуват неосигурени пациенти е много по-голяма - така се прекъсва предаването на вируса, а и спасяваме живота на пациента“, обясни Силвана Лесидренска.

Срещу хепатит Б има и ваксина, част от задължителния имунизационен календар, но покритието й у нас е под 90%.