Еднообразно меню и остарял рецептурник – това са най-често допусканите нарушения в детските млечни кухни в страната, сочи проверка на здравното министерство.

Други констатирани отклонения са използване на мляко с ниско съдържание на мазнини, липса на постни ястия, завишена консумация на брашно, макарони и нишесте. Има и случаи, в които на децата не се предлагат пресни плодове и зеленчуци според сезона.

Храната, предлагана в детските млечни кухни в България, като цяло е съобразена с потребностите от енергия и хранителни вещества на децата в яслена възраст. Проверката е обхванала 169 детски млечни кухни, като на 13 са издадени предписания.

Инспекторите не са констатирали драстични нарушения.

Броят на децата обхванати от млечните кухни е около 103 600, разделени в три възрастови групи.

В момента Министерството на здравеопазването подготвя нова наредба за храненето на най-малките. Оттам посочиха, че промяната на рецептурника може да повиши цените, но ще гарантира здравословното и пълноценно хранене на децата до 3-годишна възраст.