Едно украинско семейство успя да се събере на българска земя. Това се случи след близо месец раздяла, благодарение на двама смели българи, които влязоха във военната зона.

В петък вечер Никола и Георги тръгват към румънско-украинската граница, за да доставят дрехи, лекарства и медицински консумативи. Докато пътуват разбират за две жени, които се нуждаят от спешна евакуация от Запорожие.

„Предстоеше им 19-часово пътуване, което в последствие се оказа 24, тъй като влакът трябва да спре, когато има обстрел и няма как да се предвиди с точност придвижването му“, разказва Никола Бушняков.

„Оказа се, че голямата дъщеря на жената е вече в България… и ние решихме, че трябва да ги съберем заедно. Чакахме ги цяла вечер, часове наред“, допълва Георги Василев.

Двамата влизат в Украйна и пренощуват в Черневци, за да изчакат жените. В неделя четиримата успешно тръгват към България.

„Ако кажа, че не съм се притеснявал ще излъжа. Но се опитвах да си кажа, че тези роднини трябва да се съберат и това, което нас ни притеснява 1 ден, тях ги притеснява вече 40 дни. И ако ние не можем да преодолеем това за 1 ден, какви хора сме“, казва Георги.

Двамата вече планират следващото си пътуване, в което да променят нечия друга съдба към по-добро.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!