Инцидент в завод "Арсенал" в Казанлък. Три жени пострадаха при пожар в завод 3 на оръжейницата.

По първоначална информация се е запалило вещество, което е обгорило ръцете на служителките в барутния завод. В резултат на инцидента в обекта е избухнал пожар.

И трите пострадали жени са контактни и няма опасност за живота им. Едната от тях е получила по-сериозни изгаряния, а другите две са с изгаряния по лицето и ръцете. Те са транспортирани в „Пирогов” за последващо лечение с транспорт на „Арсенал”.

Инцидентът е станал около 13:30 ч. в цех 130 на завод 3. В този момент там обработват електровъзпламенител за неуправляема ракета.

Снимка: btvnovinite.bg

„При обработка на барута в корпуса на изделието, който е бил в количество около 16 грама, при самото му пресоване, е възникнало възпламеняване, което е предизвикало изгарянията по лицата и ръката на пострадалите лица”, обясни районният прокурор на Казанлък Таня Димитрова.

Количеството барут не е голямо, но причинява локално  запалване. То е достатъчно сериозно, за да доведе до изгаряния по лицето и ръцете на трите работнички. Те са на възраст от 33 до 44 години.

Пострадалите са от казанлъшкия край, работнички с опит. Преценката на медиците е, че те се нуждаят от специализирано лечение. Затова след обяд жените бяха транспортирани в София. Близките им отказаха коментар.

„Извършен е оглед на местопроизшествие с участие на специалисти, които са иззели самото изделие и то ще бъде обект на експертното становище”, обясни още районният прокурор.

Материални щети не са нанесени. На този етап не може да се каже дали техническа, или човешка грешка е причина за инцидента.

Случаят се наблюдава от Районната прокуратура в Казанлък. Образувано е досъдебно производство.

Това не е първи инцидент в завод 3 на „Арсенал”. През март миналата година мъж загина, а друг пострада тежко, когато в завода се запали химическа смес.

Снимка: btvnovinite.bg

През април 201 г. вследствие на поредната авария в завода двама души загубиха живота си.

Снимка: btvnovinite.bg