Прасетата у нас ще се отглеждат при нови нива на биосигурност, а стопаните, които се е наложило да избият своите, ще могат да отглеждат нови най-рано от септември следващата година. Това съобщи министърът по земеделието и храните Десислава Танева по време на 14-тата годишна среща на Постоянната група от експерти за африканската чума по свинете.

До края на септември се очаква работната група да изготви новите нива на биосигурност, при които ще могат да се отглеждат прасета – при личните стопанства, фамилните ферми и свинекомплексите.

До момента 131 000 домашни прасета са умъртвени, като това е около 20% от поголовието на домашни свине. Очакваният размер на разходи заради чумата, в които се включват и обезщетенията, е 23 млн. евро към 14 август, за което има изпратено съобщение към ЕК. Ако се одобри, ще се реимбунсират до 75% от направените разходи.

Огнищата при домашни прасета за 2019г. са 35, като интензитетът им от август насам значително е намалял, отбеляза Танева. За сметка на това продължват случаите със заразени диви свине. От началото на годината огнищата при тях са 57.

На срещата се обсъдиха мерките за справянето със заразата. До този момент са засегнати 10 страни от ЕС и 5 гранични за Съюза държави, включително Сърбия и Русия.

Експертите ще работят върху изготвянето на единни мерки за биосигурност, които да важат за всички държави от Европейския съюз. „Така ще се избегне ситуацията, в която едни мерки ще се обявят за неправилни, други – не”, изтъкна д-р Дамян Илиев, директор на БАБХ.

На срещата присъства и еврокомисарят по здравеопазването и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис. Той заяви, че никога не е критикувал българското правителство: „Казах само, че ситуацията с Африканска чума в България е критична, както е и в Китай, Украйна, Русия, Румъния (…) Но българското правителство направи много от самото начало. Ние наблюдаваме ситуацията в България. Сътрудничим си в прилагането на мерките.”