Една от най-големите компании за производство на шоколадови изделия у нас отвори вратите си за ученици от професионални гимназии. В реална работна среда гимназистите стават част от системата „учене чрез работа“. А целта – да се намали безработицата сред младежите у нас.

Проектът за дуално обучение „Домино“ ще обхване 1200 ученици в 15 професионални училища.

Деветокласниците ще практикуват наученото в училище под наблюдението на ментори. Във фабриката ще идват веднъж седмично, а в XI и XII клас практическите дни на обучение ще бъдат увеличени.

„Тук всичко, което могат да научат в училище, могат да приложат и на практика, т.е. не само да го видят на схема или на чертеж, а действително как работи, което би им било много полезно в бъдещата работа – коментира менторът Гергана Йорданова. – В следващите две години от техния етап на обучение ще могат вече да правят и малки практически задачи под наше ръководство“.

Снимка: bTV

„За нас е изключително важно децата да са наясно с това какви са изискванията на бизнеса тогава, когато решат да избират професионалната си реализация в бъдеще – коментира Аделина Костова, мениджър „Човешки ресурси“ в „Нестле“ България. – Когато видят на практика наученото, те добиват по-различни умения, много различна квалификация“.

В края на обучението всеки ученик ще получи удостоверение за завършено дуално обучение по швейцарски модел.

С опита на Швейцария страната ни се надява в следващите години драстично да намали нивата на младежка безработица у нас.

Вижте повече във видеото: