Една четвърт от капацитета на бежанските центрове у нас вече са запълнени. В Харманли, където се намира най-големият лагер, зрее напрежение сред местното население.

В Харманли бежанците станаха неизменна част от града. Но ако в продължение  на  повече от година броят им в селището бе почти символичен, сега постепенно бежанският център започна да се пълни. И макар че лагерът е запълнен едва на една четвърт, местните вече са притеснени.

Снимка: btvnovinite.bg

С до 40 нови обитатели на ден центърът в Харманли постепенно се пълни. Този понеделник в лагера има 595 чужденци при капацитет 3000.

„Тези, които го напускат, са по-малко от тези, които пристигат“, казва директорът на РПЦ-Харманли Славчо Янев.

Снимка: btvnovinite.bg

Мароканците Исмаил и Мохамед са от седмица тук. Казват, че  България е спирка по пътя им към Германия.

„Много хора се бият тук, има проблеми тук. Но не сме ние. Ние не се бием тук. Сирийците и афганистанците понякога“, казва Исмаил.

Снимка: btvnovinite.bg

В Харманли чужденците имат възможност да напускат центъра през деня. И според таксиметровия шофьор Тихомир Трендафилов това е проблем.

„Виждам всякакви ситуации, сбивания. Повечето са въоръжени с ножове“, казва Тихомир.

Местната власт също е против събирането на много бежанци накуп в центъра.

Снимка: btvnovinite.bg

„Никой не говори, че сме срещу хората, които бягат от войни, но в крайна сметка това е нашият дом. Искаме да си бъде подреден, искаме да живеем спокойно“, казва Мария Киркова – кмет на община Харманли.

От полицията не потвърждават чужденците да са извършвали престъпления. В града обаче има засилено присъствие и на жандармерия.

Преди да бъдат настанени в центровете на Държавната агенция за бежанците, чужденците преминават през домовете към дирекция „Миграция“ в МВР, които са от затворен тип.

Снимка: btvnovinite.bg

По данни на МВР към края на седмицата в  специализирания дом в Любимец са настанени 577 чужденци при капацитет 660. В София при капацитет 400, настанените са  389.