При специализирана полицейска операция на българо-турската граница са задържани 25 незаконни мигранти с двама каналджии, съобщиха от Гранична полиция.

Каналджия с 12 нелегални имигранти е бил задържан в района на Тополовград. На 31 юли граничните полицаи и служители на жандармерията спрели за проверка в землището на с. Княжево товарен микробус “Ивеко” с водач 60-годишен мъж от Любимец. В автомобила са установени 12 незаконни мигранти, мъже, без документи, които заявили, че са от Афганистан. Те са задържани заедно с шофьора в ГПУ-Елхово.

Образувано е досъдебно производство за каналджийство срещу водача и 12 бързи производства срещу мигрантите за незаконно преминаване на границата под наблюдението на Районната прокуратура в Ямбол.  

На 31 юли на главен път I – 9, между бургаските села Крушевец и Маринка, гранични полицаи от ГПУ-Малко Търново и служители на жандармерията извършили проверка на товарен автомобил „Мерцедес“ с 53-годишен водач от София. В товарния отсек са открити 13 нелегални имигранти без документи за самоличност, по техни данни граждани на Ирак и Сирия. Те са задържани заедно с шофьора.

С постановление на Районна прокуратура – Бургас 53-годишният водач е привлечен като обвиняем за подпомагане на мигрантите. 

Всичките 25 нелегални имигранти са предадени в специализирания дом за временно настаняване на чужденци в Любимец.