Единствената туберкулозна болница във Североизточна България отново е пред колапс.
Персоналът на здравното заведение във Варна заплаши с колективна оставка заради неизплатени заплати.

За последните 12 месеца 25-членният персонал на болницата е получил само по две заплати.

"До края на месеца не се ли издължат, ние ще си пуснем една колективна оставка и просто няма да сме тук повече", заяви медицинската сестра Йорданка Славова.

От лечебното заведение се грижат годишно за около 100-120 туберкулозно болни. Почти всички медицински работници са пенсионери.

"На 1 април при нас постъпи току-що завършил лекар и на 1 май напусна", добави д-р Петър Петров.

Общинската болница се финансира със субсидия от Министерството на здравеопазването, около 300 000 лева на година. Според ръководството за нормалното функциониране на болницата обаче трябват около 800 000 лева.

"В момента дължим 65 000 лева на енергото за 2-3 месеца само с качването на цените", заяви управителят на СБАЛПФЗ-Варна доц. д-р Христо Ганчев.

Всяка година положението се закърпва със средства, отпускани от местния общински съвет. За миналата и за тази година обаче помощ засега няма.

"Ако сега вземем решение за една сума, след месец ще има съвсем друга ситуация. И за това го отложихме, за да се направи изследване и да видим каква е крайната сума", обясни зам.-председателят на Общинския съвет на Варна Христо Атанасов.

От лечебното заведение смятат, че трайното решение на проблема е да преминат към някоя от големите болници в града.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!