Дадоха официален старт на „Преброяване 2021“ – най-голямото статистическо изследване, което се прави веднъж на 10 години.

„Това е изключително важен процес за всички граждани, за всяко едно домакинство. Вярвам много в нуждата да имаме данни за това какво е нашето общество“, каза вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов на брифинг в Министерския съвет.

Той отправи апел към всеки един български гражданин да се преброи, защото е важно.

„Само преброяването ще ни даде пълната картина за страната ни – от най-големия град до най-малкото селце. Само така ще можем да вземем правилните решения и правилните политики“, на мнение е Пеканов.

Първото преброяване е направено през далечната 1881 г. Още тогава България е имала нужда от тази информация, припомни вицепремиерът.

„Преброяването днес ще се отрази на качеството ни на живот утре. За да планираме по-добре бъдещето си, нека всички се включим в него“, отново призова Атанас Пеканов.

Електронното преброяване вече стартира в полунощ. Първата регистрация е направена още в първата минута, а до 7 часа тази сутрин са се преброили 3571 души, информира председателят на НСИ Сергей Цветарски.

Почти половината от тях са в София – 1503 души. Варненци също са активни – там са се преброили 321 души. В Бургас – 241, а в Пловдив – 229.

Сергей Цветарски очаква голям интерес със започването на деня и по-нататък през оставащите 10 дни до 17 септември, когато приключва електронното преброяване. Очакванията са минимум 70% от населението да се преброи онлайн.

От 18 септември до 3 октомври всяко жилище ще бъде посетено от преброители, които ще съберат кодовете, които се генерират при електронното преброяване. Те ще помогнат на тези, които не са успели да го направят онлайн. Ангажирани в този процес са 27 000 души.

Осигурен е максимален капацитет, за да може много на брой хора едновременно да се преброяват. Председателят на НСИ обаче не изключи да има и ситуации, при които да се наложи някой да изчака. Той гарантира, че данните са защитени и не могат да бъдат публикувани.

Ако не се преброим, ще ни бъде наложена глоба. Целта обаче не е да се събират пари, а чрез нея гражданите да бъдат мотивирани да го направят, поясни председателят на НСИ.

Всеки един български гражданин може да се преброи онлайн на census2021.bg.