Три министерства представят пред медиите как ще се издава новата медицинска бележка на учениците. Тя вече ще е електронна, но от кога ще бъде въведена?

Електронните бележки влизат в сила още от тази учебна година, но от октомври. Те ще важат за учениците от 1 до 12 клас.

270 хиляди отсъствия, или по около 50 на ученик. Голяма част от тях са именно по здравословни причини. 

Целта на промяната е да се избегнат злоупотребите, поясняват от здравното министерство. Данните за липсващия в клас ученик ще се подават от личния лекар на детето към Националната здраво-информационна система, след което ще постъпват в електронните дневници.

Родителите все още не са информирани за предстоящите промени на старта на учебната година. Флориана Давидова научава за промените от стажант-репортера на bTV Евелина Дочева.

„Може би е добре до някаква степен, но все пак трябва да има и някакъв документ. Предполагам до някаква степен да, че ще е по-лесно“, коментира Флориана Давидова.

Според правилата, ученикът трябва да представи извинителна бележка до три дни след завръщането си в училище. Директори вярват, че сега цялата процедура ще се улесни. 

„Редки са случаите, когато учениците не представят в срок бележка, изпращаме сведения към АСП. Тези, които получават семейни помощи, ги спират и се започва - носят се бележки, сваляме файла, коригира се. Така всъщност с електронните бележки ще се спести голяма част от работата на класните ръководители. Въпросът е какъв ще бъде механизмът за достъп до тези бележки и във времето дали ще стига в месеца да бъдат проверявани“, обяснява Величка Петрова, която е директор 35 СУ.

Лични лекари припомнят - електронната бележка не отменя прегледа. „В здравеопазването електронното не значи дистанционно. За да се издаде какъвто и да е било документ, той трябва да почива на прегледа на пациента. А прегледа няма как да бъде дистанционен. Той се случва в нашите кабинети“, обяснява и д-р Гергана Николова.

„В здравеопазването електронното не значи дистанционно, защото за да се издаде какъвто и да е било документ, той почива въз основа на прегледа на един пациент“, коментира Гергана Николова.

Образователният министър Галин Цоков изчислява, че промяната ще съкрати административната работа с до три дни на година.

„Всеки класен ръководител ще има три дни, които няма да ги губи в административна дейност, а ще са за учениците и родителите, за да е по-ефективен като педагог“, коментира министър Цоков.

„След промяната личните здравни данни на учениците ще бъдат по-защитени“, заяви министърът на електронното управление .

За децата в яслите и градините - извинителните бележки остават на хартия.