Връщане назад няма, очаквайте скоро изявление на Ахмед Доган. Това заяви съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров след края на срещата в Росенец.

„Проведохме едно доста задълбочено заседание с колегите и нашия почетен председател Ахмед Доган. Обсъди се политическата ситуация в страната. Естествено, обсъди се ситуацията и вътре в нашата политическа сила. Видно е, че ситуацията има своите измерения с оглед на натрупаното напрежение“, поясни Чакъров.  

Той призна, че в момента „ДПС не функционира в нормалния си вид и в нормалното си съдържание“. Според него партията трябва да се върне към нормалното функциониране на колективните органи, към диалога и към взимането на общи решения.

„Трябва да подходим отговорно. Наясно сме с нашите отговорности с оглед на политическата ситуация в България. Трябва да има стабилност в страната. Трябва да се положат усилия за създаването на правителство, но ако това не стане, ние сме готови да се явим отново на избори. Това обаче не е най-доброто решение“, каза още Чакъров.

Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров поясни, че тези, които са отишли днес на срещата в Росенец, са се съобразили с устава на партията.

Той описа и политическата ситуация в страната, като каза, че Росен Желязков е бил една добра кандидатура за министър-председател. Припомняме обаче, че именно Чакъров беше един от 14-те депутати на ДПС, които гласуваха в пленарна зала с „против“ за предложеното от ГЕРБ правителство на малцинството.

„Това са някакви манипулации (съобщенията за среща на Делян Пеевски с Ахмед Доган – б.р.). Не вярвам, след като вече е решено, да има такава среща. Връщане назад няма. Утре няма да има друга среща с Ахмед Доган“, коментира Рамадан Аталай.

 

Повече от три часа продължава срещата на почетния председател на ДПС Ахмед Доган с изключения от парламентарната група на движението Рамадан Аталай, съпредседателя на партията Джевдет Чакъров и останалите депутати, които гласуваха против проектокабинета на ГЕРБ-СДС.

Рамадан Аталай и Джевдет Чакъров пристигнаха първи в Росенец. След тях - около 13 часа, пристигнаха и една голяма група от депутатите, които не подкрепиха кабинета „Желязков“. Сред тях бяха депутатите Ешереф Ешереф, Селим Али, Джейхан Ибрямов, Севим Али, Левент Мемиш, Мехмед Салим и Фатме Рамада.

Припомняме, че преди дни част от депутатите на ДПС подписаха отворено писмо, с което изразиха подкрепата си към Ахмед Доган. В него беше написано: „В момента се извършва манипулация и дезинформация към структурите на партията чрез шаблонни декларации, съдържащи несъстоятелни внушения“.

Днес Ахмед Дохан обсъди с тях в неформална обстановка кризата в ДПС.

На срещата в Росенец не бяха поканени нито съпредседателят на ДПС Делян Пеевски, нито неговите заместници, нито пък някой от 30-те депутати, които не спазиха разпореждането на Ахмед Доган да гласуват против кабинета на ГЕРБ-СДС. 

Припомняме също така, че младежкото ДПС подкрепи Ахмед Доган след възникналото в партията напрежение. От организацията определиха събитията като „тревожни“, но уверяват, че няма да се поддадат на опитите за раздор и зрелища в партията.