Първата дъщеря на Чарлс Чаплин  актрисата Джералдин Лий Чаплин бе в София. Тя е един от специалните гости на 27-ото издание на „София филм фест“, на който тя представи най-новия си филм „Лука“. Тя бе предшествана от церемонията по награждаване, на която актрисата е удостоена с Наградата на София, връчена от Столичната община.

Джералдин Чаплин даде интервю на представянето на лентата. Актрисата сравни работата си с любовта.

„Опитвам се да опозная режисьора, да разбере каква му е идеята, чета сценария и се опитвам да вникна, но работата с режисьора е малко като любовта или се влюбваш, или не се влюбваш. И ако се влюбиш - се подчиняваш“, казва Джералдин.

Режисьорът на филма е носителка на „Златен лъв на бъдещето“ - Джесика Удуърт: „Чувствам се много комфортно с Джесика Удуърт. Отвъд това, че съм влюбена в нея и в нейното творчество, защото тя от една страна приема предложения от друга страна в крайна сметка си прави каквото си е наумила. Докато не се получи това, което тя иска, не спира“.  

Във филма има и българско участие. То е на художника сценограф Сабина Христова и художникът по костюмите Ека Бичинашвили. Копродуцент от българска страна е „Арт фест“ на Мира Сталева и Стефан Капитанов - създателите на „София филм фест“, а Националният филмов център осигурява финансирането.

„Лука“ разказва история на млад войник, който копнее да влезе в битка. Той се отправя на север към легендарната крепост Кайрос, където според слуховете негови събратя защитават героично последните остатъци от цивилизацията. Лука заварва в крепостта една негодна за битка войска. Лука намира утеха в приятелството си със загадъчния радарен инженер Константин и с безгрижния редник Джеронимо. Един ден забелязва препускащ на север кон и това поражда ред трагични събития.

Ролятa, в която се превъплъщава Джералдин, е на Генерала. По думите ѝ тя е за мъж, но накрая изпълнението е поверено на жена.

„В този филм имахме изключително силни локации. Снимахме в Сицилия и локациите бяха огромни инфраструктурни съоръжения. И на фона на тези локации Джесика обаче избра да прави силни планове на актьорите, за да покаже емоцията“, казва дъщерята на великия Чарли Чаплин.

Минала през работа с много и най-различни световноизвестни режисьори, актрисата ни описва двама от тях: „ Дейвид Лийн беше много особен доколкото той винаги се настаняваше в отделен хотел от актьорите, никога не ядеше заедно с тях, въобще много стриктно спазваше дистанция. Когато го питах защо, той ми каза:“ Ами защото актьорите имате много силни личности и се опасявам, че те по някакъв начин ще се намесят, ще замърсят моя замисъл за филма. Робърт Олтман беше напълно различен. Той беше прекрасна публика и никога не казваше стоп на един кадър, оставаше камерата просто да снима и актьорите да импровизират пред камерата докато свърши лентата“.

Джералдин разказа и за великия си баща – Чарлс Чаплин, и за взаимоотношенията им.

“Той никога не ми е давал наставления и съвети, по-скоро даваше пример чрез собственото си поведение. Едно нещо ми каза веднъж, докато се занимавах с балет и се оплаквах, че нещата не ми се получават:“Когато излезеш на сцената, трябва да си вярваш, че си най-великата, че си абсолютно вълшебна и тогава може и някой друг да ти повярва, но иначе няма как да стане“, обясни тя.

Коя е Джералдин Чаплин

Актрисата е родена в Санта Моника през 1944 г. Джералдин има две деца – Шейн и Уна Чаплин. Първоначално тя иска да стане балерина и учи в Кралската балетна академия в Лондон. През 1965 г. докато танцува режисьорът Дейвид Лийн я открива в Париж и я кани да участва във филма му „Доктор Живаго“. Именно тази роля поставя началото на нейната филмова кариера. Актрисата има над 160 изяви в киното и телевизията. Джералдин се снима в едни от най-успешните си филми, между които „Ментовка с лед“, „Ана и вълците“, „Елиса“ и др. „Да отгледаш гарвани“ (1976) е филмът, който й донася световна слава. След двете си роли в „Босият император“, тя изиграва генерала в „Лука“ (Белгия – Италия – Нидерландия – България – Армения).

Автор: стажант-репортер Звезделина Калудова