Двуместен самолет се разби на летище Балчик. При кацането машината се ударила силно в пистата, преобърнала се е и се е запалила. Пилотът е загинал на място, съобщиха от Министерство на транспорта.

Той е 52-годишен бизнесмен от Варна, но засега самоличността му не се разкрива.

Самолетът немско производство "Ikarus" излетял от летище Лесново в 17:45 с разчет за кацане около 19:10 ч. на летище Балчик.

Летял е ниско, в неконтролирано въздушно пространство на височина 3100 метра, след което преминал през въздушното пространство на летище Варна и в 18:54 ч. е предаден за кацане на летище Балчик.

Пилотът е потвърдил, че е осъществил контакт с летище Балчик и се е насочил за кацане след което се ударил в пистата.

„При изпълнение на подхода и снижението за кацане, на базата на очевидци, които са го наблюдавали, е бил с по-голяма постъпателна скорост. Имало е северен вятър, който може да е пулсиращ, който променя посоката си много бързо, което да го е смутило. Прави грубо кацане, вследствие на удара с бетонната писта отскача, през крила на ляво се обръща по гръб, запалва се и пилотът загива”, съобщи за bTV Христо Христов, директор на дирекция "Разследване произшествия на въздушния, водния и железопътния транспорт" и ръководител на Специализирано звено за разследване на авиационни събития.

В самолета е бил само пилотът, който е и негов собственик. Към момента няма информация да е имало проблеми при самия полет.

Започва разследване съвместно с прокуратурата и досъдебното производство, защото има смъртен случай, обясни Христо Христов. Утре сутринта комисията ще тръгне към Балчик.

Води се паралелно разследване, като „ние търсим причината, колегите от другите търсят някаква неизправност и вина”, коментира Христов.

Няма други пострадали при инцидента. "Пистата е много дълга, военно летище, бетон, той е кацнал в началото на пистата, така че няма никакви последствия за никой, освен за самия него", поясни експертът.

Според първоначалната информация на Министерството на транспорта моделът на самолета беше "Cirrus" SR22, след което информацията беше коригирана.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!