И днес се очаква трафикът в страната да бъде натоварен заради струпването на три почивни дни.

Най-натоварени по-традиция се очаква да бъдат магистралите „Тракия“, „Хемус“ и „Струма“, както и първокласният път София – Кулата. Затова се въвеждат ограничения в движението.

Ограничения по пътищата в страната

Днес от 16:00 ч. до 20:00 ч. се ограничава движението на камионите над 12 т по автомагистралите и най-натоварените пътища, съобщиха от АПИ. Ограниченията важат за:
- път I-1 с. Ребърково – Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково – Своге – София;
- път I-1 – етапна връзка на лот 2 на АМ „Струма“ при Благоевград – ГКПП „Кулата“;
- път I-4 п.в. „Коритна“ – Велико Търново – Шумен;
- път I-5 Русе – Велико Търново;
- път I-8 ГКПП „Калотина“ – София;
- път I-9 Варна – Бургас;
- път II-18 Околовръстен път на град София;
- път II-99 Бургас – Царево.

По същите направления тежкотоварните камиони ще бъдат спрени и на 1 януари 2018 г. от 14:00 ч. до 20:00 ч.

Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

Владая

За улеснение на трафика през Владая и повишаване на пътната безопасност ще има две ленти за излизащите от София по път I-1 (Е-79). Временната организация е от км 278+910 до 282+038 и от пътен възел „Даскалово“ до кръстовище „Драгичево“.

На 1 януари 2018 г. от 10:00 ч. до 20:00 ч. в същия участък ще има две ленти за прибиращите се към София. По този начин пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно, казват от АПИ. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Люлин“.

Препоръки

Шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат внимателно и със съобразена скорост, да не предприемат резки маневри и да спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция“, препоръчват от АПИ.

Вижте карта на ограниченията тук.

Все пак органите на реда очакват по-спокоен трафик, защото много хора вероятно са слели коледните и новогодишните празници.

Освен засилен контрол на пътя, полицията предприема и допълнителни мерки по охрана на обществения ред в дните около новогодишни празници. Ще бъдат дадени и съвети за безопасното използване на пиротехнически изделия.