Двете учителки, които са разработили и публикували най-много уроци в платформата "Дигитална раница", преподават на един клас в ОУ „Христо Ботев“ в село Екзарх Антимово, община Карнобат, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН). 

Класният ръководител на учениците от втори клас в училището Стоянка Митева има одобрени и публикувани за национално ползване в платформата 41 дигитални урока по български език и литература, математика и родинознание - най-много от преподавателите по всички предмети в страната. Толкова урока е подготвила и колежката ѝ Гергана Колева, която води занималнята на същия клас. 

Двете преподавателки не се конкурират, а напротив – взаимодействат си и се допълват, за да могат децата да усвоят максимално добре учебния материал, съобщават от МОН. 

„Самата платформа дава възможност уроците да бъдат използвани по много различни начини. Ако един урок бъде представен пред учениците в сутрешните часове за нови знания, след това част от него, заедно с упражненията, може да се използва за затвърждаване на наученото. В случай, че учениците са пропуснали нещо от новия материал, с помощта на  дигиталните уроци, които сме подготвили, ние го затвърждаваме и по този начин получаваме обратна връзка“, споделят учителките.

Те проявяват интерес към "Дигитална раница" през пролетта на тази година, когато им е представена платформата. "Искахме да предоставим на нашите ученици нещо ново – интерактивно, дигитално съдържание, което да приложим през тази учебна година, за да привлечем още повече тяхното внимание и интерес“, разказват Митева и Колева. 

Според тях учениците са изключително развълнувани от нововъведението. „С голямо желание се включват, работят в упражненията. Мисля, че е доста по-лесен и достъпен учебният материал за тях. Освен това са много по-активни“, казва Гергана Колева. 

Постепенно и други преподаватели в училището проявяват интерес към платформата "Дигитална раница" и възможностите, които дава. За създаването на дигитални уроци учителите по всички предмети в цялата страна разполагат с огромен набор от електронни образователни ресурси – презентации, 3D модели, анимации, видео, отбелязват от МОН.  

От МОН съобщават, че учителите могат да предоставят разработените от тях уроци за свободно ползване в "Дигитална раница", а ако бъдат одобрени и публикувани в платформата, авторите имат право на заплащане в размер на 179 лева за всеки урок.