Две шествия с различна идеология в един и същи ден. В събота в столицата ще се проведат и "София прайд", и Марш на традиционното християнско семейство.

"София прайд" ще започне в 14 ч. и ще продължи до 22 ч. Шествието ще тръгне от паметника на "Съветската армия" през бул. "Цар Освободител", по бул. "Васил Левски", след това през ул. "Г.С.Раковски", и накрая ще приключи отново пред Паметник на "Съветската армия" – Княжеска градина.

Шествието в защита на традиционното християнско семейство е с начален час 14 ч. пред Народения театър "Иван Вазов". От там ще мине през парковото пространство на "Градската градина" – ул. "Съборна", а в 15 ч. пред пл. "Света Неделя", ще се слее с още едно шествие и ще продължат към Моста на влюбените и НДК. 

И двете шествия ще се провеждат по тротоарите или по изключение в крайна дясна лента по посока на движението, но без да се спира движението на пътни превозни средства, поясняват от Столичната община.  

Маршът за свободата и семейството и „София прайд“ са с обща дата, но с различни идеология. Организаторите и на двете събития заподозряха целенасочено противопоставяне на двете гледни точки.

„Миналата година мисля, че беше 11-ти или 12-ти и следователно тъкмо, за да не бъдем с тях, аз реших да го организирам на третата събота от месеца, по някаква причина и те се съвпаднаха със същата дата. Може би е търсен ефект“, заяви Кристиян Шкварек, организатор на "Месец за семейството".

За 15-та поредна година по улиците на София ще премине традиционното шествие в подкрепа на ЛГБТ общността.

„Защо това шествие не се провежда в Деня на християнското семейство, което е 21 ноември, а се провежда на гърба на "София прайд“, пита Симеон Василев, организатор на „София прайд“

Шествието на „София прайд“ тази година ще е в подкрепа на „Киев прайд“. Част от събитията ще са с цел събиране на средства за хората в Украйна. За спокойното протичане на двете събития ще следят Столичната община и СДВР.