България е втора по извънбрачни деца в Европейския съюз. Данните са на европейската статистическа служба Евростат за 2016 г.

Делът на родените извън брак деца у нас е 59%.

Преди нас е единствено Франция с 60%.

Най-малко извънбрачни деца в ЕС има в Гърция – 9%. Следват Хърватия и Кипър с по 19%.

За нашия регион ние отново сме първенци. Съседите ни – Румъния, Сърбия, Македония и Турция, са далеч от нас по извънбрачни деца – между 30 и 3%.

Анализът на Евростат отчита, че като цяло броят на извънбрачните деца е нараснал шест пъти за последните 30 години.

Преди години, през социализма, извънбрачните деца в България са били едва 10%. Сега обаче жените раждат след 27-годишна възраст, а се женят дори по-късно – след 28.

„Обикновено раждането на дете предхожда сключването на брак като това все пак са жени, които живеят в някакъв партньорски съюз“, обяснява доц. Елица Димитрова от Института за изследване на населението.

Много българи днес не смятат, че семейството зависи от подписа.

Голяма част от българчетата, родени без брак, са признати от бащите си. Така законът не прави разлика между едните и другите.

„Ако бащата е припознал детето, това фигурира в акта му за раждане, от там нататък няма никакви трудности за този човек в бъдеще“, обяснява Ива Тодорова, адвокат по семейно право.

И докато през 90-те години имаше бум на разводите, сега те са значително по-малко. Според експертите това се дължи именно на по-малкото бракове.

Вижте повече в репортажа на Денислав Борисов: