Две искания за оставки от страна на опозицията – на образователния министър Красимир Вълчев и на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, скараха народните представители.

Денят започна с остра реакция на ГЕРБ на искането на БСП от края на миналата седмица министър Вълчев да напусне поста си заради изучаването на комунизма в 10-и клас. Според левицата върху този период се акцентира излишно, а се неглижират други периоди от историята.

„Искат оставката на министъра на образованието, защото е отстоял справедливото решение кървавата история на комунизма в България да бъде изучавана от децата ни. Г-н министър Вълчев, това другарите отляво няма как да ви го простят“, каза от парламентарната трибуна Галя Захариева от ГЕРБ.

Снимка: bTV

„Най-нормално би било предходната декларация да завърши с разграничаване от цялото ръководство на парламентарната група на ГЕРБ, тъй като то е съпричастно в цялата си политическа дейност и в собственото си битие към бившия режим“, каза Валери Жалблянов от „БСП за България“.

Духовете разбуни и темата за Делян Добрев, след като вчера Конституционният съд се произнесе по неговия казус. От БСП днес отново казаха, че се нарушава основният закон.

Стоя тук по волята на българския народ. Защото с документи оборих всички лъжи на колегите БСП. Техният балон по темата „Хасково“, по темата „Делян Добрев“ се спука – каза Добрев. – Така бих искал да чуя и г-жа (Елена) Йончева да отговори на въпросите, които цяла седмица задаваме към нея – тя съдружник ли е в офшорна фирма, от тази офшорна фирма получила ли е 315 хил. лв. капитал? И ако не може да отговори на тези въпроси, да си подаде оставката!“.

„Това не е моя лична битка с г-н Добрев. Не аз съм искала оставката на г-н Добрев, а премиерът Борисов я поиска – отговори Йончева. Смятам, че г-н Добрев трябва да остане в НС, за да може гражданите всеки ден да виждат честното лице на ГЕРБ“.

Засега нито един от двамата не смята да напуска пленарните банки.

Решенията на Конституционния съд по принцип имат сила за в бъдеще и нямат обратно действие.

Днес стана ясно още, че БСП смятат да преформулират въпроса си за референдума, които предлагат за Истанбулската конвенция.