Две хиляди военнослужещи и цивилни служители от различни военни формирования дариха безвъзмездно кръв от началото на годината, помагайки на екипите на Военномедицинска академия (ВМА) в битката за човешкия живот.

Кръводаряването променя живота на хиляди пациенти всяка година. Нуждите са ежедневни – за различни тежки операции, за пострадали при пътни инциденти, за пациенти с онкологични заболявания, посочват от ВМА.

Около 7000 са годишно кръводарителите във ВМА. Половината от тях са от редовете на Българската армия.

„Насърчаването на безвъзмездното кръводаряване е една от нашите мисии. В тази връзка периодично организираме кампании в цялата страна и хиляди българи годишно застават зад каузата „Бъди един от нас! Дари кръв – спаси живот!”, коментира проф. Румен Попов, ръководител на Центъра по трансфузионна хематология на ВМА.

„Националната трансфузионна система е част от националната сигурност, а Кръвният център на ВМА от своя страна е част от тази верига. При необходимост винаги се отзоваваме – не само на територията на София, но в цялата страна“, изтъкна още проф. Попов. Той благодари на всички дарители, които безвъзмездно помагат за спасяването на човешки животи.

Извън акциите „Бъди един от нас! Дари кръв – спаси живот!”, всеки желаещ може да дари надежда на болен в беда в Кръвния център на ВМА всеки ден от 8.00 до 16.00 часа.