„Je suis Charlie” започна доста преди и далеч от редакцията на сатиричния вестник в Париж. През есента на 2006 г. датски вестник публикува карикатура на пророка Мохамед с чалма като бомба.

Това беше само четири години след атентатите на 11 септември в САЩ и заради Ал Кайда светът беше настръхнал, готов на война между културите и цивилизациите.

Ислямският свят скочи срещу карикатурата, а западни издания я препечатаха от солидарност – сред тях и скандалния седмичник „Шарли Ебдо”. Като добавка беше публикувана и авторска карикатура как пророкът се е хванал за главата и се вайка „Тежко е да бъдеш обичан от идиоти”.

Тиражът бързо скочи четири-пет пъти нагоре, за да достигне 400 000 броя.

Заради публикуването на още карикатури, позорящи исляма, през 2001 г. редакцията на сатиричния вестник беше нападната и подпалена.

„Шарли Ебдо” скандализира не само мюсюлманите. От 1992 г. до днес във Франция срещу изданието са заведени над 50 дела за оклеветяване и опозоряване.

По света „Шарли Ебдо” се прочу с противоречивите си карикатури за исляма и за пророка Мохамед… и така до 7 януари 2015 г. Тогава нападатели застреляха 17 души в редакцията на списанието, сред които и главният редактор на изданието.

Снимка: EPA

Тогава целият свят стана „Шарли” заради жертвите на изданието, но „Шарли Ебдо” не се посвени да се изгаври както с паметта на жертвите на атентатите в Брюксел през март миналата година, така и с хористите и музикантите от руския ансамбъл „Александров”, загинали на 25 декември призори в морето край Сочи.

„Всеки творец носи границата в себе си”, смята главният редактор на в. „Стършел” Михаил Вешин.

„Аз малко се раздвоявам, защото като автор усещам едни граници, а като главен редактор ми се налага да бъда цензор понякога”, допълни той. „Никой не е застрахован от фанатизма”, каза Вешин.

„Главният редактор на „Шарли Ебдо” изтъкваше, че това е издание на целия спектър на лявото – от социалисти, до комунисти, до анархисти и зелени. Наистина трябва да има някаква цензура”, каза международният редактор на bTV Валентин Костов.

„Франция е много уязвима страна откъм ислямски тероризъм. Още от 60-те години с алжирски фанатици, после Ал Кайда, после „Ислямска държава”. Надали това ще е последният повод да говорим за Франция и за терористични нападения”, допълни той.