Две деца са с наранявания, след като скачали от тетраподи в бурното море в Бургас. Инцидентът става в ранния следобед в района на Морската гара.

Група от шест деца на възраст от 8-14 години се катерили по тетраподите на пристанището, а две от тях решили да скочат в морето, но силните вълни ги блъснали в камъните.

Снимка: bTV

Двамата братя на възраст 8 и 14 години са откарани с линейка в бургаската болница, с наранявания по краката от ударите на вълните. Изписани са за домашно лечение, уточниха от болницата.

Днес морето е изключително бурно, а флагът е червен. Мястото, където са скачали децата, е извън охраняемата зона на Централния плаж.

Снимка: bTV

"Скачайки от камъните, децата са попаднали в мъртвото течение. Бяха уплашени от нараняванията, но успяха да излязат сами от морето. Къпането е забранено, но това се случва в неохраняемата част, която ние не можем да покрием, защото на целия плаж сме само двама спасители", каза за bTV Жельо Костадинов - старши спасител на Централния плаж.

Двете момчета живеят при баба си в комплекс „Меден рудник“, майка им работи в чужбина. Те са прегледани в УМБАЛ Бургас и са освободени за домашно лечение с леки охлузни наранявания.

Снимка: bTV

Констатирано е, че децата сами отишли на плаж, като заблудили баба си, че с тях ще бъде бащата на по-малкото момче. Разпънали хавлиите край вълнолома и решили да се окъпят, непреценявайки опасността от бурното море и отривистите пориви на вятъра.

Случаен младеж чул виковете им за помощ и ги извадил от водата, като алармирал полицейските служители за инцидента. На място се отзовали служители на бургаската жандармерия, общински инспектори и екип на “Спешна помощ”.

Баба им е сигнализирана и в момента се разпитва в първо РУ Бургас.