Заместник-шефът на СДВР и шефът на 6 РПУ подадоха оставки заради казуса с TV7, които са били приети от министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Заради недостатъчно добра координация и планиране на полицейските действия от страна на заместник-директора на СДВР старши комисар Радослав Сотиров и началника на Шесто РУ комисар Иван Пепелджийски, вицепремиерът прие подадените от тях оставки, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Това се случва часове след като премиерът Бойко Борисов съобщи по телефона в ефира на телевизията, че иска да бъдат наказани тези, които са пратили повече от нужните полицаи да охраняват описа и изземването на имущество на телевизията заради дългове към КТБ.

Министърът на вътрешните работи също обясни, че ще има наказани, при превишаване на права или прекомерност, след като се запозна на място в офисите на ТВ7 със ситуацията, възникнала около появата на полиция при оказване на съдействие по изпълнително дело.

„Смятам, че има превишени мерки, които са създали напрежение”, коментира министърът и изказа съжаление за това, което са преживели журналистите. „Нашето желание е да защитим интересите на държавата, но от друга страна, и правата на журналистите и гражданите”, посочи Бъчварова след срещата в телевизията.

Веднага бе започната детайлна проверка на полицейските действия, посочват от МВР. От ведомството уточняват, че проверката ще продължи до изясняване на всички детайли.