Софийският районен съд остави в ареста двама от обвинените в разпространение на порнографски материали с деца, съобщиха от прокуратурата. 

На трети е наложена мярка „подписка“. Четвърти е разпитан пред съдия и му е наложена мярка парична гаранция в размер на 2000 лева. 

При акция на прокуратурата, Националното следствие и ГДБОП на 18 ноември бяха арестувани 13 мъже в София, Варна, Стара Загора, Хасково и други населени места, които са споделяли през интернет платформи педофилски видеа и снимки. 

Петима са привлечени към наказателна отговорност за това че в София, посредством инсталирани компютърни програми са разпространявали до неограничен кръг потребители на интернет порнографски материали – снимки и видеоклипове, за създаването на които са използвани лица с неустановена самоличност, които изглеждат като ненавършили 18-годишна възраст. 

При извършените претърсвания в домовете им са намерени и иззети множество електронни устройства и носители на информация, съдържащи сексуални сцени с деца. При претърсване на дома на единия са намерени и близо 40 гр. коноп. Той е обвинен и за държане на наркотични вещества без надлежно разрешително.

Съдът в Елин Пелин също остави в ареста за постоянно двама братя от Нови хан, които са част от обвиняемите. 

Съдът в Девня определи най-тежката мярка за неотклонение - „задържане под стража“, за 53-годишен мъж, един от задържаните при мащабната операция. 

При извършените претърсвания в дома му са намерени и иззети множество електронни устройства и носители на информация – таблети, компютри, телефони, флаш-памети, съдържащи сцени на сексуално насилие с деца между 2 и 10 години. Установено е, че мъжът ги е споделял и разпространявал. Той е привлечен към наказателна отговорност и за притежание на боеприпаси без разрешително, които са открити в дома му.