Ще има още задържани за разпространението на порно с деца, съобщиха разследващите пред bTV. Те уточниха, че мащабната акция, при която бяха задържани 13 души, е подготвяна от месец.

13-имата задържани са били най-активни в споделянето на порнографски материали с деца в интернет през последния месец. Именно така разследващите стигнали до тях.

„Ще има задържане на още хора. Проверява се също така дали за клиповете не са използвани български деца. Все още нямаме потвърждение за това“, коментира Светослав Василев, началник на отдел „Киберпрестъпление“ към Националната следствена служба.

„Обикновено в под 20% от случаите, хората, които разпространяват нецензурни видеа с непълнолетни, прибягват и до физическо насилие“, уточни той.

Децата стават жертва на тези престъпления, когато са оставени сами от родителите си и няма изградена връзка на доверие между тях А доверието между деца и родители в тази ситуация е особено важно и защото понякога се стига до изнудване на непълнолетния. Има не малко случаи, в които децата изпращат свои голи снимки и започва изнудване

Разследващите съветват - ако дете попадне в такава ситуация, веднага да уведоми и родителите си, и полицията.