Членовете на Висшия съдебен съвет Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев са подали оставки, потвърдиха за bTV от институцията.

Двамата са членове на съдийската колегия, пряко избрани от колегите си от страната.

Димитрова и Шекерджиев са координатори на предизвикалия спорове и магистратски протести проект за реформа на съдебната карта.

Те предложиха закриване на 55 районни съдилища и промяна на подсъдността, но тези промени бяха остро критикувани и от юристи, и от политически партии, и от неправителствени организации. 

"Нямаме много време за съдебна реформа. Без значение дали ще я направим ние, без значение дали законодателната и изпълнителната власт ще ни чуят, в системата се натупват изключително големи напрежения. Имаме между 12 и 18 месеца общите съдилища да преживеят криза, която ще бъде видима. И тогава, колеги, животът ще ни реформира. Не ние, политиците или ВСС. Тогава, когато имаме система, в която над 220 от местата са командировани, някои от които са командировани за повече от 10 години. Система, в която имаме над 550 районни съдии, които кандидатстват във всякакви институции, система в която имаме 185 районни съдии, които искат да станат административни съдии, система в която след последната реформа, която политиците ни организираха, нямаме приключил конкурс за повишаване – нито един… и моят призив към вас е – готов съм да изслушам всички критики. Моля, дайте отговор!  Защото, повярвайте ми – 2+2 винаги е 4. То не може да бъде 5,7,9. След година, година и половина, когато тези неща, които сега ви казвам – ако искате ми вярвайте, станат видими, когато всички ги разберат, тогава вие или някой друг ще трябва да реши същото това уравнение. Дали ще се казва 1,2,3,5,7 или ще го кръстят по друг начин, но решенията на проблемите не са много. Благодаря ви!", заяви Шекерджиев преди дни на дискусия.

Той и Димитрова днес излязоха и с обръщение към съдиите (пълен текст ТУК).

„Като членове на ВСС не отстъпваме от становището си, че е време за категорични мерки, свързани с върховенството на правото и с ефективността и ефикасността на съдилищата в България, без да се забравя, че системата се състои от хора, а самата тя работи за хората. Ако цената на вниманието към истинските проблеми в съдилищата и на съдилищата са нашите оставки, подаваме ги с чувство на задоволство, но и на загриженост“, пишат кадровиците.