Два месеца, след като открихме, че три суперскъпи джипа на горските стопанства са преминали в ръцете на Националната служба за охрана (НСО), тогавашният премиер Бойко Борисов заръча колите да бъдат върнати, а от НСО обещаха да го направят „своевременно“, джиповете все още липсват. 

Колите, чиято стойност е по 200 хил. лв., бяха закупени с публични средства от бюджета на горските стопанствата с аргумента, че са нужни са скъп ловен туризъм. Те обаче не са използвани за нито един ловен излет, а веднага са пратени на НСО – първо с договор за безвъзмездно временно ползване, а през ноември – официално като подарък за службата, която пази политическия ни елит. Дори Борисов беше заснет от камерата на bTV лично да шофира един от джиповете. След скандала, на 2 декември, той поиска от шефа на НСО Ангел Антонов джиповете да бъдат върнати на държавните предприятия, като коментира: „Ако искате да ме изкарате като пушечно месо в небронирана кола – добре, ще поема и този риск“. Антонов пое ангажимент да върне джиповете „своевременно и по надлежния ред“.

Припомнете си историята във видеото:

Два месеца по-късно още не е своевременно, а надлежният ред не е изпълнен.

Джиповете не са в гаражите на горските, казаха пред bTV шефовете на стопанствата.

Нашият джип все още го няма, призна Михаил Михайлов, зам.-директор на ЮИДП – Сливен.

По думите на директорът на ЮЗДП – Благоевград Дамян Дамянов, „джипът е там, където е сключен договорът – в Националната служба по охрана“.

До момента джипът го няма, „явно им трябват още“, каза и директорът на ЮЦДП – Смолян Ботьо Арабаджиев.

От НСО ни отговориха писмено, че службата е изпълнила своите ангажименти за връщане на моторните превозни средства и очакват горските да ги уведомят за приключване на формалната процедура, за да се осъществи фактическото предаване и приемане, както и къде да се случи това.

„Ако трябва да сме точни, то няма кой знае какви ангажименти за изпълнение, коментира Дамянов. – Не бих искал да коментирам какво включва тяхната част. Тя е толкова сложна, колкото и нашата. Просто трябва да си разменим по едни писма и да направим приемно-предавателни протоколи“. От НСО обаче не са изпратили необходимото писмо, уточни той.

Михайлов каза, че няма информация дали от страна на горското стопанство са направени постъпки за връщането на джипа.

По думите на Арабаджиев джипът е отдаден за ползване, има договор и този договор е все още действащ.

Същевременно от последния официален отговор на НСО става ясно, че към момента джиповете не се използват за охрана.

Вижте повече във видеото:

Служебният зам.-министър на земеделието и горите проф. Иван Палигоров коментира за „Тази сутрин“, че според информацията, която има, автомобилите са в НСО

От думите му стана ясно, че той е разговарял с Ангел Антонов преди няколко дни и са се разбрали да предприемат процедура за връщането им.

Палигоров каза, че не може да отговори защо процедурата започва два месеца по-късно. „Това е договорно задължение, което нашите държавни горски предприятия изпълняват. Те все още са валидни. Трябва да се вземе решение на управителния съвет на всяко едно от тези предприятия, да се разменят съответните писма и от там насетне процедурата с приемането и предаването е елементарна“.

Зам.-министърът не можа да даде срок кога горските ще получат обратно автомобилите.

Вижте целия разговор във видеото: